Постоперативни инструкции на д-р Петков

ИНСТРУКЦИИ СЛЕД ЕКСТРАКЦИЯ НА ЗЪБ

След екстракция на зъб/зъби ще Ви бъде поставен стерилен марлен тампон, който трябва да се притиска 30 мин., за да се спре кървенето и да се образува коагулум (съсирек). Ако след премахването на марления тампон започне кървене захапете повторно друг.

Особено важно за зарастването на екстракционната рана е запазването на коагулума. За целта първите 2 дни след екстракцията НЕ трябва да се използва вода за уста и жабурене с други разтвори, НЕ трябва да се засмуква от раната. Храната, която се приема трябва да бъде течно-кашава, като не трябва да съдържа твърди частици. Храната и течностите, които се приемат НЕ трябва да бъдат горещи или много студени, защото е възможно да се провокира кървене.

За предотвратяване на инфекция трябва да се спазва стриктна устна хигиена като се измиват зъбите 2-3 пъти дневно, като в областта на екстракцията трябва да бъде внимателно за да не се разруши съсирека.

След екстракцията е възможно да се появи болка и оток. Пикът на отока е до 48-мия час, след което той започва да намалява. Контролът на болката се осъществява чрез аналгетици (аналгин, аулин), като в никакъв случай НЕ трябва да се приема АСПИРИН! Аспиринът възпрепятства слепването на тромбоцитите, което може да доведе до възобновяване на кръвотечението от екстракционната рана.

В деня на екстракцията и този след него не се препоръчва тежки физически натоварвания. Не се препоръчва тютюнопушенето и употребата на алкохол.

Ако са Ви поставени конци за затваряне на екстракционната рана, те се свалят от 7-мия до 10-тия ден след екстракцията.

До 2-3 дни след екстракцията трябва да се почувствате добре и да възобновите нормалната си дейност. Ако имате тежко кървене, силна болка, продължително подуване след 3-тия ден, обадете се на лекуващия Ви лекар незабавно!

Scar Clinic – начин за употреба

Лепенките Scar Clinic се поставят ден след сваляне на конците, като раната трябва да бъде суха и да няма кървене и сълзене от нея. Колкото е по-пресен белега, толкова резултатът ще бъде по-добър.

При поставянето, лепенката трябва да покрива белега, като трябва да обхваща и здравата кожа около 0,5 до 1см. Така например при белег с големина 4х1 см трябва да се изреже лепенка с големина 5х2 см. При по-дълги или широки белези се поставят лепенките, като се наслагват за да се получи желаният размер.

При поставяне, кожата в областта трябва да бъде суха и да не е третирана с други медикаменти.

Схема на престой на лепенката: започва се с 2 часа на ден, като всеки изминал ден се увеличава с 2 часа, докато се достигне до 12 часа. Така на 6-7 ден лепенката трябва да стои по 12 часа на ден. Препоръчително е лечението да продължи до 3-4 седмици за оптимални резултати.

След престой на лепенката 12 часа тя се сваля и се измива със сапун и топла вода и се оставя да изсъхне. След като изсъхне е готова отново за употреба.

Лепенките Scar Clinic не трябва да се използват ако:

  • сте алергични или свръхчувствителни към продукта;
  • кожата в областта е инфектирана или има секретиране от раната;
  • конците не са свалени;
  • се използват други продукти, които омазняват кожата (вкл. козметика);
  • детето на което се прилагат е под 3 години.
Call Now Button