Кисти на челюстта

  • Кистите на челюстите са два вида, такива които са свързани със зъбите (одонтогенни) и такива, които нямат връзка със зъбите (неодонтогенни). Всички кисти на челюстта растат бавно, като разрушават костта около тях и тя изтънява. Това може да доведе до нейното счупване, когато тя е много отслабена. Други усложнения, които могат да причинят кистите са разместване на зъби, сетивни смущения, когато притискат нерви или да се възпалят и нагноят, като тогава са с картина на абсцеси и флегмони.

    В началото на развитието на кистите болните нямат оплаквания  и затова често се откриват на рентгенова снимка направена по друг повод.

    Лечението на кистите е хирургично, като се изразява в премахване на кистата и отстраняване на причинителя й, ако има такъв. Колкото по-рано се диагностицира и премахне кистата, толкова по-лесна и нетравматична е операцията, която може да се изпълни под местна анестезия. При късно диагностициране и големи размери на кистата може да се наложи лечение под обща анестезия. При необходимост се използват костозаместителни материали за възстановяване на стопената кост.

Call Now Button