С развитието на дигиталните технологии започна  и навлизането им в денталната медицина и имплантологията.

Дигиталната имплантология позволява точно планиране и поставяне на импланта в протетично правилна позиция.

Предимствата са:

– по-бързо поставяне на импланта;

– по-малка оперативна травма, което води до по-лек следоперативен период на  пациента;

– точно планиране и поставяне на импланта и предвидимост за последващата протетична конструция;

– елиминиране на човешка грешка, когато се работи в близост до важни анатомични структури или при малък обем на наличната кост.

След преглед и направата на скенер се сваля дигитален отпечатък на съзъбието с помощта на интраорален скенер.

След направата на анализ, отпечатъкът и скенера се наслагват в специален софтуер, където се планира позицията на импланта и се планира хирургичния водач за съответната система.

При необходимост от повдигане на синуса (синус лифт) или при работа в тясна кост, се планира и използва специалната система на Versah, която не отнема костта, а я избутва. Това води до разширение на костта или до повдигане на синуса, като при необходимост се добавя и изкуствена кост.

След плaнирането, така нареченият хирургичен водач се принтира на медицински 3D принтер или се изрязва на CAD/CAM машина. В хирургичния водач са заложени параметрите на оперативното поле и позицията на импланта.

При оперативната интервенция, чрез специални сетове за водена хирургия се отстранява част от венеца, където ще се поставя импланта. След това се прави подготовката на костта (остеотомията) за поставяне на импланта, като костните фрези и водача не позволяват неправилно или излишно отнемане на костта. Последният етап е поставяне на импланта в предварително планираната позиция и поставянето на гингивоформер, а в някои случаи и предварително изработената конструкция.

https://www.youtube.com/watch?v=cgbkw70lgJ8&t=357s&ab_channel=OsstemEurope

В клиниката д-р Петков разполага с необходимата апаратура за планиране, изработка на хирургични водачи, поставяне на дентални импланти и изработка на протетични конструкции (временни – пластмасови и постоянни – циркониеви корони и мостове).